Sneeuwschoentochten 2022

Winterwandelen met sneeuwschoenen: een fantastische manier om van de winter te genieten.

Echter brengen de winterse condities  ook de nodige uitdaginen met zich mee.  Vandaar dat BAC Antwerpen jaarlijks de volgende opleidingen organiseert:

  • lawinekunde: theoretische en praktische opleiding
  • begeleide sneeuwschoentochten van een week met verschillende moeilijkheidsgraden (terrein/lawinegevaar/…) om theorie in praktijk om te zetten
Laatste plaatsen
sneeuwschoen

In de Franse Pyreneeën gaan we op zoek naar vergeten valleitjes. We maken stevige tochten, indien mogelijk nemen we er nog een bergtopje bij. We overnachten in typische gîtes en berghutten.

Volzet
sneeuwschoen

We vertrekken vanuit Valfréjus en maken een trekking rond de Mont Thabor. We maken stevige tochten (meerdere dagen  hoogteverschillen van meer dan 1000 m), beklimmen af en toe een topje rond de 3000 m en als de omstandigheden het toelaten beklimmen we ook de Mont Thabor, met zijn 3207 m de hoogste berg van de omgeving . We overnachten in zeer authentieke berghutten.

sneeuwschoen

In het Oostelijke deel van Zwitserland (Unterengadin) trekken we op onze sneeuwschoenen over alpien terrein over hoge passen van hut tot hut. Als het weer het toelaat wordt er af en toe een topje beklommen. De begeleiding is in de veilige handen van 2 Instructors Snowshoeing die tevens Instructor Alpine Climbing zijn. We zitten midden in de wereld van de toerskiërs ver weg van alle liften.

sneeuwschoen

Deze stage richt zich voornamelijk naar mensen die voorheen reeds het binnenlandse gedeelte “Opleiding tot Zelfstandig Sneeuwschoenwandelaar” gevolgd hebben. We gaan dan verder deze leerstof uitdiepen op het terrein zelf. Vanuit de Julierpas trekken we op onze sneeuwschoenen naar de Jenatsch hut. Van hieruit zullen we de volgende stagedagen bezig zijn met lawinekunde, tochtvoorbereiding in winterse omstandigheden, terrein lezen, ... en dit in combinatie met het maken van mooie tochten waarbij de beklimming van een top wel het hoogtepunt van de stage kan zijn.

sneeuwschoen

Het Beaufortainmassief is gelegen ten Zuiden van de Mont Blanc op Frans grondgebied, in de zomer een verlaten wandelgebied waar de Beaufortain-koeien zorgen voor de zalig lekkere Beaufort-kaas. In de winter een even desolaat gebied gelegen tussen 2000 en 2800 m, het ideaal terrein voor de ervaren sneeuwschoenwandelaar. We combineren deze trekking  met de opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar in de praktijk (lawinekunde, lawineredding, tochtplanning, zelf sporen, sneeuwhol, ...)   Als opwarmer beklimmen we een top en dan vertrekken we op trekking op semi-alpien terrein waar we deels in onbemande hutten zullen slapen. Sommige dagen kunnen tamelijk zwaar zijn. Als afsluiter en als compensatie van wat we in de week deels hebben gemist, laten we ons de laatste avond gastronomisch verwennen.

sneeuwschoen

De Haute Ubaye is gelegen in de Zuidelijke Franse Alpen en grenst aan het Italiaanse Valle Maira. We vertrekken vanuit St-Paul-sur-Ubaye en maken een trekking rond de Aiguille de Chambeyron. We maken stevige tochten (meerdere dagen  hoogteverschillen van meer dan 1000 m), beklimmen af en toe een topje rond de 3000 m . We overnachten in zeer authentieke gîtes en berghutten.