Sneeuwschoentochten 2023

Winterwandelen met sneeuwschoenen: een fantastische manier om van de winter te genieten.

Echter brengen de winterse condities  ook de nodige uitdagingen met zich mee.  Vandaar dat BAC Antwerpen jaarlijks de volgende opleidingen organiseert:

  • lawinekunde: theoretische en praktische opleiding
  • begeleide sneeuwschoentochten van een week met verschillende moeilijkheidsgraden (terrein/lawinegevaar/…) om theorie in praktijk om te zetten

BAC Antwerpen heeft ruim 15 jaar ervaring in het organiseren van sneeuwschoentochten en sneeuwschoenstages. Tijdens deze stages en tochten komen alle elementen, die je nodig hebt om veilig sneeuwschoentochten te maken in lawinegevoelig terrein, ter sprake en worden in de praktijk geoefend. 

Ons programma past zich steeds aan en we gaan ook op zoek naar andere regio’s om deze mooie bergsportdiscipline uit te voeren

sneeuwschoen

In de Franse vooralpen maken we kennis met het sneeuwschoenwandelen. We oefenen in het gebruik van het lawinemateriaal. We maken dagtochten en indien mogelijk nemen we er nog een bergtopje bij. We overnachten in een typische gîte. 

Deze tocht is bedoeld voor beginners. 

Volzet
sneeuwschoen2

De Haute Ubaye is een eerder onbekend bergmassief gelegen tussen de Queyras en de Mercantour op de grens van Frankrijk en Italië. We vertrekken vanuit St-Paul-sur-Ubaye en maken een trekking rond de Aiguille de Chambeyron, deels in Frankrijk en deels in Italië. We maken stevige tochten (meerdere dagen  hoogteverschillen van meer dan 1000 m), beklimmen dagelijks een hoge bergpas en af en toe een topje boven de 3000 m. We overnachten in zeer authentieke gîtes en bemande en onbemande berghutten.

sneeuwschoen3

Deze stage richt zich voornamelijk naar de krasse vijftiger die kennis wil maken met het sneeuwschoenwandelen in alpien terrein. Er wordt ook geoefend met LSZA (lawineslachtoffer zoekapparaat), sonde en schop

Volzet
Sneeuwschoen6

Het Silvretta Massief ligt op de grens van Zwitserland en Oostenrijk met toppen tot boven de 3400 m. Hier
trekken we op onze sneeuwschoenen over alpien terrein en over hoge passen van hut tot hut. Als het weer
het toelaat wordt er af en toe een topje beklommen. De begeleiding is in de veilige handen van 2
Instructors Snowshoeing die tevens Instructor Alpine Climbing zijn. We zitten midden in de wereld van de
toerskiërs ver weg van alle liften.
Deze alpiene sneeuwschoentrekking begint op zondagavond 5 maart en eindigt op zaterdagvoormiddag 11 maart 2023.

Volzet
Sneeuwschoen7

Deze stage richt zich voornamelijk naar mensen die voorheen reeds de nodige expertise in het sneeuwschoenwandelen hebben opgebouwd.  Vanuit de Julierpas trekken we op onze sneeuwschoenen naar de Jenatsch hut. Van hieruit trekken we de volgende 7 dagen verder door alpiene terrein, maken stevige tochten (meestal meer dan 1000 hoogtemeters per dag), beklimmen bijna dagelijks een top en gaan we op zoek naar de grenzen van het sneeuwschoenwandelen (terrein tot 30°).

Deze trekking begint op zaterdagavond 11 maart en eindigt op zaterdagmiddag  18 maart 2023.