Sneeuwschoentochten 2024

Winterwandelen met sneeuwschoenen: een fantastische manier om van de winter te genieten.

Echter brengen de winterse condities  ook de nodige uitdagingen met zich mee.  Vandaar dat BAC Antwerpen jaarlijks de volgende opleidingen organiseert:

  • lawinekunde: theoretische en praktische opleiding
  • begeleide sneeuwschoentochten van een week met verschillende moeilijkheidsgraden (terrein/lawinegevaar/…) om theorie in praktijk om te zetten

BAC Antwerpen heeft ruim 15 jaar ervaring in het organiseren van sneeuwschoentochten en sneeuwschoenstages. Tijdens deze stages en tochten komen alle elementen, die je nodig hebt om veilig sneeuwschoentochten te maken in lawinegevoelig terrein, ter sprake en worden in de praktijk geoefend. 

Ons programma past zich steeds aan en we gaan ook op zoek naar andere regio’s om deze mooie bergsportdiscipline uit te voeren

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

SSwandelaars

Deze stage bedoeld voor beginners , begint zondagavond 4 februari 2024 en eindigt zaterdagochtend 10 februari.

In de Franse vooralpen maken we kennis met het sneeuwschoen wandelen. We oefenen in het gebruik van het lawinemateriaal. We maken dagtochten en indien mogelijk nemen we er nog een bergtopje bij. Overnachten doen we in een typische gîte.

 

Volzet
SSwandelaar

De Haute Ubaye is een eerder onbekend bergmassief gelegen tussen de Queyras en de Mercantour op de grens van Frankrijk en Italië. We vertrekken vanuit St-Paul-sur-Ubaye en maken een trekking rond de Aiguille de Chambeyron, deels in Frankrijk en deels in Italië.

We maken stevige tochten.

Meerdere dagen met hoogteverschillen van meer dan 1000 m.

Beklimmen dagelijks een hoge bergpas en af en toe een topje boven de 3000 m.

Overnachten doen we in zeer authentieke gîtes en bemande en onbemande berghutten

SSgroepje

We vertrekken vanuit Névache en maken een trekking in de Vallée Clarée en de Vallée Etroite.

We maken stevige tochten (meerdere dagen  hoogteverschillen van meer dan 1000 m).

Af en toe beklimmen we een topje rond de 3000 m.

We oefenen in het gebruik van het lawinemateriaal, lawineslachtofferzoekapparaat, schop en sonde.

SSHenk

Deze stage richt zich voornamelijk naar mensen die voorheen reeds de nodige expertise in het sneeuwschoenwandelen hebben opgebouwd. 

Vanuit Névache trekken we op onze sneeuwschoenen naar de Ricou hut.

Van hieruit trekken we de volgende 5 dagen verder door alpiene terrein, maken stevige tochten (meestal meer dan 1000 hoogtemeters per dag), beklimmen bijna dagelijks een top rond de 3000m en gaan we op zoek naar de grenzen van het sneeuwschoenwandelen (terrein tot 30°).

Als de condities goed zijn dan beklimmen we ook de mytische Mont Thabor, meer dan 3200 m hoog en de hoogste berg van de regio met magnifieke zichten op de Zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen

Overnachten doen we in zeer authentieke berghutten.

Volzet
lawineoef

Crans-Montana ligt in Wallis Zwitserland met toppen tot boven de 3200 m. Hier trekken we op onze sneeuwschoenen over alpien terrein en over hoge passen van hut tot hut. Als het weer het toelaat wordt er af en toe een topje boven de 3000 m beklommen. De begeleiding is in de veilige handen van 2 Instructors Snowshoeing die tevens Instructor Alpine Climbing zijn. We zitten midden in de wereld van de toerskiërs ver weg van alle liften.