Ervaring stages bergbeklimmen 2024

BAC Antwerpen is ondertussen één van de referenties binnen de KBF op het gebied van Alpiene stages allerhande. In het leerproject van KBF ligt er tussen de beginnersstage en de gevorderde stage de ervaringsstage. Tijdens deze stage kunnen de deelnemers alle basistechnieken uit de beginnersstage herhalen en stilaan doorgroeien naar meer zelfstandigheid in de bergen door zelf onder deskundige begeleiding van Instructors Alpine Climbing een aantal beklimmingen te doen in de moeilijkheidsgraad van F tot PD+ : tochtvoorbereiding, timing, materiaalkeuze, ... rekening houdend met de meteo en de condities op het terrein.
We hebben ondervonden dat stagedeelnemers met een verschillende verwachting naar onze ervaringsstages komen.

Enerzijds wil men binnen het bestaande niveau F-PD(+) verder doorgroeien naar zelfstandigheid, zonder het technisch niveau veel verder toe te laten nemen.

Anderzijds wil men ook stilaan doorgroeien naar moeilijkere beklimmingen.

We hebben daarom de stages onderverdeeld in experience en evolution.

Dit jaar organiseren we vier stages Experience

bergbeklimmen

Tijdens deze stage in de Saasvallei maken we een combinatie van alpiene technieken en beklimmingen op sneeuw, ijs en rots : zo staan de Weissmies, de Rimpfischhorn en de Alphubel op het programma.

Tijdens deze stage worden alle technieken uit de beginnersstage herhaald. De deelnemers bereiden de bergtochten zelf voor!

Van zaterdagavond 22 juni tot zaterdagochtend 29 juni 2024.

bergbeklimmen

Tijdens deze stage ontdek je bovendien de extra’s bij bergtochten vanuit een bivak : hoe organiseren we de maaltijden, wat betekent het om volledig op jezelf toegewezen te zijn, …
Deze beklimmingen starten in meer afgelegen (dus rustigere) stukken in de Alpen. We zullen de pure “esprit montagnard” meer kunnen ervaren.

Van zondagavond 7 juli tot 13 juli 2024 in de voormiddag

bergbeklimmen

Tijdens deze stage gaan we eerst de nodige scholing doen om ons comfortabeler te voelen op terrein PD+ tot AD- (rots, ijs, sneeuw), vervolgens beklimmen we een aantal 4000-ers in het Monte Rosa massief waarbij de aandacht vooral gaat naar het zelfstandig plannen en uitvoeren van de beklimmingen.
Van zaterdagavond 6 juli tot zaterdagvoormiddag 13 juli 2024.

bergbeklimmen

Deze ervaringsstage wil de deelnemers voorbereiden op het beklimmen van 4000-ers. We oefenen alle technieken op rots, sneeuw en ijs. We acclimatiseren ons door eerst beklimmingen te doen op lagere hoogte en stapsgewijs hoger te slapen. Deze stage gaat door in Chamonix en in de Aosta vallei en als de condities (weer, terrein, ....) het toelaten eindigen we de week met de beklimming van de Gran Paradiso.
Van zaterdagavond 20 juli tot 27 juli 2024 in de voormiddag.